WELKE VOORDELEN GRIEKSE KAAS KAN HEBBEN
Hoewel kaas een favoriet voedingsmiddel is, wordt het in onze gedachten geassocieerd met veel calorieën en onnodig vet. Onderzoek toont echter aan dat ze onze diëten ten goede kunnen komen, zolang ze met mate worden geconsumeerd.
Het hele kaasdebat begon in mijn inner circle toen de "serieuze" vraag werd gesteld: Wat hebben ze ons te bieden? Gouda, Gruyère, cheddar, Roquefort, en vele andere, allemaal heerlijk. Maar zijn ze het eten waard of overladen we ons lichaam alleen maar met onnodig vet en veel calorieën?
Ik kan me voorstellen dat dit dilemma niet alleen het mijne is. Ik heb gehoord dat veel mensen zich schuldig voelen over het eten van kaas of er liever geen kaas bij eten om niet nog vetter te worden. Ze vervangen het vaak door yoghurt of roomkaas, en de nieuwe trend is om voedingsgist te gebruiken in plaats van kaas.
Er wordt echter steeds meer onderzoek gedaan om met zekerheid de voordelen van kaas vast te stellen, wanneer deze in redelijke hoeveelheden wordt geconsumeerd.
Mogelijke gezondheidsvoordelen van kaas
1. Ze zijn een goede bron van voedingsstoffen
Kaas heeft een hoge voedingswaarde omdat het rijk is aan eiwitten, calcium en fosfor. Volgens WebMD maken het calcium en het eiwit in kaas het ideaal voor de opbouw van sterke botten en spieren. In feite behoren ze tot de beste bronnen van calcium, vooral kopkaas uit Kreta en ricotta. Ze bevatten ook grote hoeveelheden vitamine A en B12.
2. Er zijn aanwijzingen dat ze goed zijn voor het hart
Deze specifieke kwestie lijkt ter discussie te staan. Terwijl in vroegere studies een verband werd aangetoond tussen een hoge inname van verzadigd vet uit zuivelproducten en een hoger risico op hartziekten, suggereert recenter onderzoek dat volvette zuivelproducten misschien niet zo ongezond zijn als we vroeger dachten. Ze kunnen zelfs een positief effect hebben en het risico op ziekten verkleinen. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
3. Ze zijn een bron van geconjugeerd linolzuur (CLA)
Vette kazen, zoals blauwe kaas, Franse brie en cheddar, bevatten kleine hoeveelheden geconjugeerd linolzuur (CLA). CLA is een type heilzaam vet dat volgens onderzoek kan helpen overgewicht te voorkomen.
De consumptie ervan moet worden gematigd.
Hoewel het verzadigde vet in kaas misschien niet zo schadelijk is als we vroeger dachten, is het onderzoek nog niet afgerond en is er waarschijnlijk niet genoeg bewijs om met zekerheid te zeggen dat het eten van kaas volledig neutraal of heilzaam is. Daarom is het raadzaam ze in redelijke porties te eten.
Hoe we kaas consumeren, hangt namelijk in grote mate af van de andere voedingsmiddelen die we in ons dieet opnemen. Met andere woorden, een beetje geraspte kaas toevoegen aan een salade met voedingsmiddelen zoals groenten, noten of zaden betekent niet dat we een "slecht" dieet volgen.
En natuurlijk, als iemand specifieke gezondheidsproblemen heeft, zoals een hoog cholesterolgehalte, is het essentieel om altijd met hun arts te overleggen over hun consumptie van kaas en andere voedingsmiddelen.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)