icon

Top 24 klassieke Griekse gerechten en gerechten

De Griekse keuken staat wereldwijd bekend om zijn onderscheidende smaken en de voedingswaarde van zijn gerechten. De nadruk ligt op gegrilde in plaats van gefrituurde recepten en de meeste traditionele gerechten bevatten geen complexe sauzen. Bovendien geven Griekse huisvrouwen smaak aan hun gerechten door het gebruik van smaakmakers, wat ze nog specialer maakt.

Het Griekse dieet heeft een sterke basis in het mediterrane dieet, dat door veel voedingsdeskundigen wordt gepromoot omdat ze het als rijk aan voedingswaarden beschouwen. Bovendien geloven ze dat het mediterrane dieet de sleutel is tot een lang leven.

#1 Taramosalata


Taramosalata is een romige snack die voornamelijk in Griekenland en Turkije wordt geconsumeerd. In Griekenland wordt taramosalata meestal geconsumeerd tijdens vastenperiodes (voornamelijk op Schone Maandag), omdat het geen zuivelproducten, eieren (gevogelte), enz. bevat. Het hoofdbestanddeel is taramas, oftewel viseieren.


#2 Reuzenbonen (Gigantes)


Geroosterd of gekookt, reuzenbonen onderscheiden zich door hun speciale smaak en de oneindige culinaire combinaties die ze bieden!


#3 Griekse salade



Van de eenvoudigste taverne tot het meest verfijnde restaurant, elk menu in Griekenland biedt een keuze uit een rustieke, traditionele of "geknepen" salade. Er zijn misschien variaties van de chef op dit klassieke gerecht, maar de "basis" is hetzelfde - gehakte tomaten, uien en komkommers, olijven, fetakaas en een topping van olijfolie en oregano.


#4 Kippensoep



Het Griekse "medicijn" voor verkoudheid. Inclusief kip, rijst of pasta en de klassieke "eierlimonade" die het verschil maakt!


#5 Phyllo & Pastry Taarten



Taarten zijn een groot probleem in Griekenland. In feite verkoopt elke bakkerij een variëteit, zowel zoet als hartig, voor elk wat wils. Er is de tyropita, de spanakopita, de zambonotyropita, de kiptaart, de kruidentaart en combinaties hiervan.


#6 Fava



In Griekenland wordt het het meest geassocieerd met het eiland Santorini, waar het wordt gemaakt met uien, olijfolie en citroensap.


#7 Gehaktballen (Keftedakia)



Het lievelingseten van de kinderen: Gemengd gehakt, met ui, knoflook, specerijen en enkele variaties van kruiden (oregano, munt, groene munt) maken het de "liefdesbeet" van bezoekers van ons land.


#8 Soutzoukakia



De populaire soutzoukakia, is een van de bekendste gerechten waar toeristen dol op zijn. Ze zijn een traditioneel Smyriaans gerecht en lijken op gehaktballen. Soutzoukakia wordt echter gebakken in een saus met komijnsmaak in plaats van gehavend en gebakken.


#9 Mousaka



Geen commentaar. We gaan gewoon door de tijd van het jaar waarin je vanuit een of andere taverne altijd zacht "...en Mousaka alsjeblieft" kunt horen.


#10 Runderstoof (Mosxaraki Kokkinisto)



Vlees met tomatensaus, in een pot, is een van de meest zoogdiergerechten die je in Griekse huishoudens zult tegenkomen.


#11 Pastitsio



Een moussaka die lichter en gemakkelijker is, hij is even geliefd en aanbeden om zijn topcombinatie van room, gehakt en pasta.


#12 Ladera (Vette Groenten)



Top veganistische optie. Gekookte groenten in soepvorm, met combinaties van rode sauzen, passen bij de meest veeleisende.


#13 Sesam Koulouri Bun



Thessaloniki in één vorm! Net zo geliefd als elke snack en wordt heerlijk gewoon gegeten of overal bij gecombineerd!


#14 Bougatsa



Ons favoriete dessert in Klein-Azië, door vluchtelingen naar Griekenland gebracht, waardoor het vooral populair is in Noord-Griekenland. De naam komt van het Turkse woord "pogacha" (Pogaca = deeg).


#15 Spetsofai



Combinaties die... "doden". Worsten, paprika's, uien, allemaal samen in de dans van de pot.


#16 Galjoen Met Knoflook



Als we galleo zeggen, zeg je knoflook: een combinatie die herinneringen oproept aan jaren...


#17 Souvlaki

Souvlaki isgemarineerd varkensvlees, kip, rundvlees of lamsvlees gegrild op een spies. Het wordt meestal geserveerd aan een spies, maar je kunt het ook eten in een warme pitabroodje of over een salade. Gyros worden gemaakt met gestapeld vlees (meestal varkensvlees, maar ook ander vlees komt veel voor) dat is gekookt op een verticaal rotisserie.


#18 Tzatziki



De "heilige" knoflook gaf ons, naast zijn immense voedingswaarde, dit uitgebreide resultaat van yoghurt, komkommer, zout en olijfolie.


#19 Kleftiko Lam



Lamsvlees met kruiden in een kruidentaart is een beproefd en getest Grieks succesrecept.


#20 Melomakarona



Voor de Grieken schreeuwt de aanblik van melomakarona "Kerstmis" zo luid als een versierde boom met lichtjes (misschien meer).


#21 Gevulde Paprika's (Gemista)



Verweesd (zonder vlees) of met gehakt, er is voor elk wat wils. Het geheim zit in de kaneel.


#22 Dolmadakia



Wie dacht dat het een goed idee was om gehakt en rijst in een wijnstokblad te wikkelen... was waarschijnlijk geniaal!


#23 Loukoumades



Met honing, suiker en walnoot, maar ook met nieuwe, modernere variaties, brengen ze Grieken tot tranen van vreugde.


#24 Lepelsnoepjes (Glyka koutaliou)



De grote hoeveelheid fruit die in Griekenland werd geproduceerd, was overweldigend in vroeger tijden, toen de handel traag of niet bestond. Als gevolg hiervan werden lepelsnoepjes, zoals de jam van West-Europa, de Griekse manier om fruit te bewaren.
Dit is een van de gevallen waarin pure suiker in plaats van honing wordt gebruikt in traditionele Griekse recepten.


×
Welcome to Bakaliko!