Top 24 Klassieke Griekse gerechten
De Griekse keuken staat wereldwijd bekend om haar kenmerkende smaken en de voedingswaarde van haar gerechten. De nadruk ligt op gegrilde in plaats van gefrituurde recepten en de meeste traditionele gerechten bevatten geen complexe sauzen. Bovendien geven Griekse huisvrouwen smaak aan hun gerechten door kruiden te gebruiken, wat ze nog specialer maakt.
Het Griekse dieet heeft een sterke basis in het mediterrane dieet, dat veel voedingsdeskundigen promoten omdat zij het rijk aan voedingswaarden achten. Bovendien geloven zij dat het mediterrane dieet de sleutel is tot een lang leven.
#1 Taramosalata
Taramosalata is een romige snack die vooral in Griekenland en Turkije wordt gegeten. In Griekenland wordt taramosalata meestal gegeten tijdens de vastenperiode (voornamelijk op Schone Maandag), omdat het geen zuivelproducten, eieren (gevogelte), enz. bevat. Het hoofdingrediënt is taramas, d.w.z. viseieren.
Taramosalata van Viosal - Hier kopen
Taramosalata van Dip Blue - Hier kopen
#2 Reuzenbonen (Gigantes)
Geroosterd of gekookt, reuzenbonen onderscheiden zich door hun speciale smaak en de oneindige culinaire combinaties die ze bieden!
Gigantes producten - Hier kopen
Griekse salade #3
Van de eenvoudigste taverne tot het meest verfijnde restaurant, op elk menu in Griekenland kun je kiezen voor een rustieke, traditionele of "aangepaste" salade. Er zijn weliswaar variaties van chef-koks op dit klassieke gerecht, maar de "basis" is hetzelfde - gehakte tomaten, uien en komkommers, olijven, feta en een topping van olijfolie en oregano.
#4 Kippensoep
Het Griekse "medicijn" tegen verkoudheid. Inclusief kip, rijst of pasta en de klassieke "eierlimonade" die het verschil maakt!
#5 Phyllo & pasteitjes
Taarten zijn belangrijk in Griekenland. In feite verkoopt elke bakkerij een verscheidenheid, zowel zoet als hartig, voor alle smaken. Er is de tyropita, de spanakopita, de zambonotyropita, de kippentaart, de kruidentaart en combinaties daarvan.
Gebakstaarten - Hier kopen
#6 Fava
In Griekenland wordt het het meest geassocieerd met het eiland Santorini, waar het gemaakt wordt met uien, olijfolie en citroensap.
Fava - Hier kopen
#7 gehaktballen (Keftedakia)
Het lievelingseten van de kinderen: Gemengd gehakt, met ui, knoflook, kruiden en enkele variaties van kruiden (oregano, munt, groene munt) maken het de "love bite" van bezoekers aan ons land.
Keftedakia gevuld met kaascrème - Hier kopen
#8 Soutzoukakia
De populaire soutzoukakia, is een van de meest bekende gerechten waar toeristen dol op zijn. Ze zijn een traditioneel Smyrisch gerecht en lijken op gehaktballen. De soutzoukakia worden echter gebakken in een naar komijn geurende saus in plaats van gefrituurd.
#9 Mousaka
Geen commentaar. We gaan net door de tijd van het jaar waarin je altijd, vanuit een of andere taverne, zachtjes hoort "...en Mousaka alstublieft".
Mousaka - Hier kopen
#10 Rundvleesstoofpot (Mosxaraki Kokkinisto)
Vlees met tomatensaus, in een pot, is een van de meest zoogdierachtige gerechten die men in Griekse huishoudens zal tegenkomen.
#11 Pastitsio
Een moussaka die lichter en eenvoudiger is, en die even geliefd en aanbeden wordt om zijn topcombinatie van room, gehakt en pasta.
Pastitsio Pasta - Hier kopen
#12 Ladera (Vette groenten)
Top veganistische optie. Gekookte groenten in soepvorm, met combinaties van rode sauzen, passen bij de meest veeleisende.
Ladera collectie - Hier kopen
#13 Sesam Koulouri Bun
Thessaloniki in één vorm! Geliefd als elke snack en wordt heerlijk puur gegeten of met van alles gecombineerd!
Koulouri uit Thessaloniki - Hier kopen
#14 Bougatsa
Ons favoriete dessert uit Klein-Azië, meegebracht naar Griekenland door vluchtelingen, waardoor het bijzonder populair is in Noord-Griekenland. De naam komt van het Turkse woord "pogacha" (Pogaca = deeg).
Soorten Bougatsas - Hier kopen
#15 Spetsofai
Combinaties die... "doden". Worstjes, paprika's, uien, allemaal samen in de dans van de pot.
Traditionele worsten (Loukaniko) - Hier kopen
#16 Galleon met knoflook
Als wij galleo zeggen, zegt u knoflook: Een combinatie die herinneringen oproept aan jaren...
#17 Souvlaki
Souvlaki isgemarineerd varkensvlees, kip, rundvlees of lam gegrild op een spies.. Het wordt meestal geserveerd op een spies, maar je kunt het ook eten in een warme pita of over een salade. Gyros worden gemaakt met gestapeld vlees (meestal varkensvlees, maar andere vleessoorten komen ook voor) dat op een verticale rotisserie is gegaard.
Souvlaki van varkensvlees, kip en kalfsvlees - hier kopen
#18 Tzatziki
De "heilige" knoflook, naast zijn immense voedingswaarde, zorgde voor dit uitgebreide resultaat van yoghurt, komkommer, zout en olijfolie.
Tzatziki salades - Hier kopen
#19 Kleftiko Lamsvlees
Lam met kruiden in een kruidentaart is een beproefd en Grieks succesrecept.
#20 Melomakarona
Voor de Grieken schreeuwt de aanblik van melomakarona net zo hard "Kerstmis" als een versierde boom met lichtjes (misschien wel meer).
#21 Gevulde paprika's (Gemista)
Gewone (zonder vlees) of met gehakt, ze voldoen aan elke smaak. Het geheim zit hem in de kaneel.
Gemista - Hier kopen
#22 Dolmadakia
Wie dacht dat gehakt en rijst in een wijnblad wikkelen een goed idee was... was waarschijnlijk een genie!
Dolmadakia - Hier kopen
#23 Loukoumades
Met honing, suiker en walnoot, maar ook met nieuwe, modernere variaties, brengen ze de Grieken tot tranen van vreugde.
#24 Lepel snoepjes (Glyka koutaliou)
De grote hoeveelheid fruit die in Griekenland wordt geproduceerd bleek overweldigend in de oude tijd, toen de handel traag of onbestaande was. Daarom werden lepelsnoepjes, net als de jam van West-Europa, de Griekse manier om fruit te bewaren.
Dit is een van de gevallen waarin pure suiker in plaats van honing wordt gebruikt in traditionele Griekse recepten.
Traditionele lepelsnoepjes - Hier kopen